Blog

Osobní údaje opatrovníků nezletilých dětí nově nebudou zaznamenány v dokumentech notářů

Na základě podnětu advokátní kanceláře Holubová advokáti s.r.o. budou zaměstnanci orgánu sociálně-právní ochrany dětí v budoucnu lépe chráněni. To potvrdilo Ministerstvo spravedlnosti. 

Okresní soud jmenuje obecní úřad opatrovníkem nezletilých dětí při projednání pozůstalosti po zemřelém. Za něj v řízení před notářem vystupují jeho zaměstnanci. Dodnes se museli opatrovníci před notáři prokazovat občanským průkazem. Jejich jméno, datum narození a trvalé bydliště byly tedy zaznamenány v soudním spise, a tudíž k nim měli přístup všichni účastníci řízení. Tato praxe nepochybně nebyla v jejich zájmu, neboť zaměstnanci OSPOD zastupují v pozůstalostních řízení zájmy dítěte často i proti zájmům ostatních účastníků řízení. Přístup potenciálních dědiců k informacím o jejich bydlišti a datu narození je vystavovalo možnému riziku nátlaku a vyhrožování.

Holubová advokáti s.r.o. podala podnět ke změně této praxe k Úřadu pro ochranu osobních údajů, dále pověřenci pro ochranu osobních údajů Notářské komory České republiky, a nakonec i na Ministerstvo spravedlnosti. Po téměř roce dopisování se zaměstnanci OSPOD dočkali zastání, když Ministerstvo spravedlnosti uvedlo: „Váš podnět považujeme za opodstatněný a z pohledu dotčených zaměstnanců OSPOD (pozn: orgán sociálně-právní ochrany dětí) za zcela pochopitelný, neboť nepochybně není v jejich zájmu (ani v zájmu veřejném) sdělení jejich osobních údajů s účastníky pozůstalostních řízení, které je vystavuje možnému riziku nátlaku a vyhrožování, neboť zastupují zájmy dítěte často i proti zájmům ostatních účastníku řízení.“ Nově se tak zaměstnanci OSPOD sice stále musejí prokazovat občanským průkazem, ale jejich osobní údaje musí být v dokumentech nahrazeny pouze číslem občanského průkazu.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář