Blog

Odstoupení zákazníka od smlouvy o zájezdu za mimořádných událostí

Zemětřesení, hurikán, teroristický útok, epidemie, výbuch sopky, nebo politický převrat - tyto a obdobné nečekané události mohou být důvodem k odstoupení zákazníka od uzavřené smlouvy o zájezdu, a to bez placení storna.

V naší praxi specializované na cestovní právo jsme se opakovaně setkali s nepochopením podmínek, za kterých může zákazník svého práva na odstoupení bez storna využít. Takové nepochopení může vést ke zbytečnému sporu mezi cestovní kanceláří a zákazníkem.

Aby mohl zákazník skutečně odstoupit od smlouvy o zájezdu bez povinnosti platit storno, musí být současně splněny tyto podmínky: před zahájením zájezdu nastaly v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředního okolí nevyhnutelné a mimořádné okolnosti a tyto okolnosti mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení.

Příklad varianty, kdy jsou splněny podmínky: U leteckého zájezdu spojeného s prohlídkou muzeí dojde k teroristickému útoku v destinaci, kam letecký zájezd směřuje. To způsobí uzavření letiště a muzeí. Půjde tedy o nevyhnutelné a mimořádné okolnosti v místě určení cesty nebo pobytu, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu. Zákazník má v tom případě právo odstoupit od smlouvy a má také právo na vrácení veškerých plateb bez ponížení o storno. Zákazník ale nemá vůči cestovní kanceláři právo na náhradu jakékoli vzniklé škody.

Příklad varianty, kdy podmínky nejsou splněny: V destinaci, kam letecký zájezd směřuje, teroristický útok nezpůsobí uzavření letiště ani muzeí. Okolnosti sice jsou nevyhnutelné a mimořádné, jsou v místě určení cesty nebo pobytu, ale nemají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu. V této situaci zákazník může odstoupit od smlouvy, ale cestovní kancelář má právo snížit vracené finanční prostředky o storno.

Aktuálně neexistuje autorita, která by závazně vyhlašovala, že v určité destinaci nastaly takové mimořádné okolnosti, které splňují zmíněné podmínky. Obecné informace publikované ve formě doporučení na www.mzv.cz jsou jistým indikátorem, nicméně nemusí vypovídat o významu okolností pro plnění jednotlivé smlouvy o zájezdu. V každém jednotlivém případě je třeba zkoumat rozsah a povahu okolností v destinaci a jejich dopad na plnění obsahu zájezdu, který si strany mezi sebou ujednaly.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář