Blog

Koronarada 17 – Proti viru Antivirus

Očekávaný program Antivirus byl konečně schválen! Z programu z pera Ministerstva práce a sociálních věci budou moci někteří zaměstnavatelé pokrýt část svých mzdových nákladů. Nicméně, ne všichni zaměstnavatelé, a ne náklady na všechny zaměstnance. Přinášíme několik základních otázek a odpovědí.


1. Jací zaměstnavatelé mohou žádat o příspěvek z programu Antivirus?
O příspěvek z programu Antivirus mohou žádat ti zaměstnavatelé, jejichž mzdové prostředky nejsou placeny z veřejných rozpočtů.

2. Na jaké zaměstnance obdrží zaměstnavatelé příspěvek?
Zaměstnavatelé mohou dostat příspěvek jen na ty zaměstnance, kteří jsou účastni nemocenského a důchodového pojištění, tedy zpravidla na zaměstnance na pracovní smlouvu, nikoliv na zaměstnance na dohodu o provedení práce a na dohodu o pracovní činnosti. Zaměstnanec nesmí být navíc až na výjimky v době žádosti o příspěvek ve výpovědní době.

3. Kde mají zaměstnavatelé požádat o příspěvek?
Všechny záležitosti bude řešit Úřad práce. Žádosti by mělo být možné podávat od 6.4.2020. Pozor, je třeba komunikovat digitálně, tedy ideálně prostřednictvím datové schránky. (Elektronické komunikaci jsme se věnovali v koronaradě 12.

4. Jsou nějaké další podmínky, aby zaměstnavatelé na příspěvek dosáhli?
Ano, v programu je výslovně požadováno striktní dodržování zákoníku práce. Předpokládáme, že se bude kontrolovat, zda jsou zaměstnanci skutečně na překážkách v práci a nepracují.

5. Na jaké situace Antivirus dopadá?
Program Antivirus dopadá na situace, kdy existuje jakákoliv překážka v práci na straně zaměstnavatele. Tato překážka však musela vzniknout v důsledku vládních opatření nebo samotné pandemie. Překážka v práci na straně zaměstnavatele znamená, že zaměstnavatel nemůže zaměstnanci z důvodu překážky přidělovat práci a platí mu náhradu mzdy ve výši 60%-100% z průměrného výdělku. Jedinou výjimku v Antiviru, kdy překážka není na straně zaměstnavatele, ale na straně zaměstnance, je nařízení karantény.

6. Jak je v Antiviru upraveno ošetřovné?
Program Antivirus se žádným způsobem nedotýká úpravy ošetřovného (o nové úpravě ošetřovného jsme psali v koronaradě 11).

7. Kolik je příspěvek státu?
Program Antivirus je rozdělen do dvou kategorií – kategorie A a kategorie B. V kategorii A je příspěvek státu 80% z nákladů zaměstnavatele a v kategorii B je příspěvek 60% z nákladů zaměstnavatele.

8. Do jaké kategorie spadnou zaměstnanci v cestovním ruchu?
To záleží na jejich pracovní náplni a dalších kritériích. V jedné společnosti může každý zaměstnanec být v jiné kategorii. Podrobnější informace připravila pro své členy Asociace cestovních kanceláří. My Vám také rádi poradíme (info@holubova.cz).

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář