Blog

Koronarada 12 – Zařídit věci na úřadě lze i z home office: komunikujte elektronicky

Datovou schránku, případně elektronický podpis si mohou zřídit všichni lidé a ušetřit tak cesty na úřady nebo na poštu. Datovka i elektronický podpis slouží jako ekvivalent podpisu na papíře, často dokonce i jako ověřený podpis.

S datovou schránkou nemusíte řešit problémy s doručováním pošty a neunikne Vám žádná úřední korespondence. Posílání zpráv datovkou je vždy zadarmo. Dobrá zpráva je, že po dobu nouzového stavu je nově posílání datovek úplně zdarma komukoliv, tedy i soukromým osobám a firmám.

Ze zákona mají datové schránky povině jen firmy, ale fyzické osoby si je mohou zřídit dobrovolně. O zřízení datové schránky pro fyzické osoby nebo OSVČ lze požádat online v klientském portálu datových schránek prostřednictvím eObčanky. Návod naleznete zde. Další možností vyřízení žádosti je osobně na Czech POINTu, tedy zejména na většině pošt. Na Czech POINTu ověří totožnost podle předloženého dokladu. Žadatel si rovnou odnese potvrzení o zřízení datové schránky. Zřízení datové schránky je zdarma. Na příjem datových zpráv pak doporučujeme aplikaci od národního správce domény .CZ, která se jmenuje Datovka. Funguje podobně jako emailový účet klienta a lze z ní spravovat i více účtů najednou.

V případě, že máte datovou schránku, úřady jsou povinny doručovat pouze do ní. Datová schránka, resp. zpráva odeslaná jejím prostřednictvím je automaticky podepsaná. Je tudíž ekvivalentem elektronického podpisu. Většinu záležitostí si můžete zařídit elektronicky a nemusíte nikam běhat. Výhodou datové schránky je to, že si můžete nastavit, aby Vám chodilo upozornění na novou zprávu do emailu, které je zdarma, nebo na mobilní číslo, které je ale zpoplatněné.

Další možností elektronické komunikace je zřízení elektronického podpisu. Tento podpis lze také získat na Czech POINtu a jeho vyřízení probíhá podobně jako u datové schránky. Na přepážce si ověří Vaši totožnost, dojde k uzavření smlouvy, zavedení do systému PostSygnum (Česká pošta) a vystavení certifikátu. Více o možnostech a variantách elektronického podpisu najdete zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář