Blog

Jak na dědictví v Evropě?

Evropské nařízení podstatně zjednodušuje dědická řízení v zemích EU.

Jednou z nejpodstatnějších změn je, že se celé dědictví projedná pouze jednou v jednom členském státě podle jednoho práva. Obecně je to ve státě, kde měl zůstavitel obvyklý pobyt v době smrti. Dědické řízení pak probíhá podle práva tohoto státu. Kritériem je tedy obvyklý pobyt zůstavitele, což je místo, kde zůstavitel v době smrti skutečně žil a považoval jej za svůj domov. Obvyklý pobyt zůstavitele se tak může lišit od trvalého pobytu. S pojmem trvalý pobyt se v České republice setkáváme častěji a je jím, zjednodušeně řečeno, místo, kde je osoba evidována pro potřeby komunikace s úřady, soudy apod.

Evropské nařízení nám zjednodušuje nejen fázi projednání dědictví, ale i jeho následný výkon, a to pomocí tzv. evropského dědického osvědčení. Účelem tohoto osvědčení je prokázání, kdo je dědicem a jaká má práva. Dle nařízení platí, že toto osvědčení je uznatelné ve všech členských státech bez nutnosti zvláštního řízení a dalších formalit, které byly dříve nezbytné. Tedy jeden členský stát dědictví projedná a vydá jediné evropské dědické osvědčení. Na základě osvědčení je následně možný výkon práv dědice v jiném členském státě, např.  provedení změny vlastníka v katastru nemovitostí.

Ač se výše uvedený postup zdá na první pohled velmi jednoduchý, v praxi existují určitá úskalí, na která je třeba dát pozor. A to zejména v případech, kdy na sebe naráží absolutní neformálnost států jako je Švédsko a přehnaná formálnost a byrokracie, jaká panuje v České republice. Těmto problémům je však možné se při správně zvoleném postupu vyvarovat. Tým Holubová advokáti Vám s tím rád pomůže.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář