Blog

Dalších 5 důležitých změn pro cestovky od příštího týdne

Cestovní kanceláře, cestovní agentury, dopravci - 4 pracovní dny do účinnosti zásadních změn v prodeji služeb cestovního ruchu. Co den to nový příspěvek, co den to přehled pěti důležitých změn.

1) Cestovní kanceláře, jejich prodejci a poskytovatelé služeb zahrnutých do spojených cestovních služeb (SCS) musí zákazníkovi předávat příslušný formulář podle vyhlášky MMR č. 122/2018 Sb., o vzorech formulářů pro jednotlivé typy zájezdů a spojených cestovních služeb.

2) Smlouvu o zájezdu může tvořit i několik samostatných smluv s jednotlivými poskytovateli služeb cestovního ruchu.

3) Je zrušena lhůta 1 měsíce po skončení zájezdu k podání reklamace. Reklamovat je potřeba bez zbytečného odkladu, ideálně na místě.

4) Službou cestovního ruchu, která se nově počítá pro účely posouzení, zda jde o zájezd nebo SCS, je pronájem automobilů, motocyklů a jiných motorových vozidel, tj.motorem poháněných vozidel, jež se pohybují vlastními prostředky, mají alespoň čtyři kola a mají nejvyšší konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h.

5) Strava, nápoje, úklid a jiné služby poskytované jako součást ubytování tvoří jedinou službu cestovního ruchu – ubytování. Prodej ubytování bez dopravy tedy není zájezdem.

 

Změny zavedené novelou zákona 159/1999 Sb. mohou zcela zásadně ovlivnit způsob fungování mnohých podnikatelů v cestovním ruchu. Doporučujeme podnikatelům, aby provedli analýzu služeb cestovního ruchu, které nabízí svým zákazníkům, za účelem zjištění, zda prodávají zájezd, SCS nebo jiné služby cestovního ruchu. Podle závěrů analýzy může vzniknout potřeba upravit koncesi, pojištění, příspěvek do garančního fondu a smluvní dokumenty. Holubová advokáti nabízí konzultace, školení, analýzu, vzorové dokumenty i provedení celým procesem na míru.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář