Blog

Návštěvy ve zdravotnických zařízeních a přítomnost jiné osoby od 11. 1. 2021

Stávající krizové opatření vlády na rozdíl od předešlých krizových opatření nezakazuje návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče. Stanovuje pouze bližší podmínky pro realizaci tohoto práva.

Ve zdravotnických zařízeních akutní lůžkové péče lze návštěvu u pacienta umožnit za předpokladu, že osoba navštěvující pacienta po dobu návštěvy používá osobní ochranné pomůcky dýchacích cest, a to minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu, návštěva trvá nejvýše 30 minut a návštěvy se v jeden čas účastní nejvýše dvě osoby.

Ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé a následné lůžkové péče lze návštěvu pacienta umožnit v případě, že se osoba navštěvující pacienta buď podrobí antigennímu testu a výsledek testu bude negativní, nebo doloží doklad o absolvování tohoto testu nejpozději 48 hodin před návštěvou pacienta s negativním výsledkem. Negativní výsledek testu může být nahrazen dokladem o prodělání onemocnění COVID-19 v době do 90 dnů před návštěvou. V průběhu návštěvy pak osoba navštěvující pacienta musí používat respirátor.

Pokud poskytovatel zdravotních služeb zakazuje návštěvy zcela, je jeho postup v rozporu s právem, neboť současně se stávajícím krizovým opatřením platí zákonný režim práva na přijímání návštěv zakotvený v § 28 odst. 3 písm. i) zákona o zdravotních službách.

Zároveň je třeba upozornit, že od práva pacienta přijímat návštěvy musí být odlišeno právo pacienta na přítomnost jiné osoby při poskytování zdravotních služeb. Toto právo není, s výjimkou přítomnost jiné osoby u porodu, vůbec dotčeno. Pro realizaci tohoto práva tedy platí zákonný režim vyplývající z § 28 odst. 3 písm. e) zákona o zdravotních službách. Právem nezletilého pacienta na přítomnost zákonného zástupce zákon o zdravotních službách myslí právo na přítomnost matky i otce, kteří oba společně jsou zákonným zástupcem pacienta."

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář