Blog

Koronarada 6 - První pomoc našemu businessu: Co můžeme udělat dnes?

V situaci, kdy je řada firem prakticky paralyzována, je vhodné se zastavit a zamyslet, co mohou dělat malé a střední podniky nyní.

Dokumentujte škody
Nevíme zatím kdy, ale někdy současný stav skončí. V ten moment se budou sčítat škody a je dobré být připraven. Snažte se zajistit dokumenty a listiny, které Vám pomohou prokázat, jakou škodu jste utrpěli. Ať už ji budete žádat po komkoliv, bude ji třeba vyčíslit, a na to je dobré být připraven. Kromě běžných možností připouští určité možnosti domáhat se náhrady škody také § 36 krizového zákona. Dobrá dokumentace Vám může navíc pomoci při žádostech o podporu. V současné době lze žádat alespoň o bezúročný úvěr Českomoravské záruční a rozvojové banky pro podnikatele zasažené koronavirem. Více o úvěru COVID naleznete zde.

Minimalizujte další škody
Udělejte si přehled svých aktuálních a budoucích závazků. Využijte aktuální čas relativního klidu, abyste se pokusili vyjednat se svými obchodními partnery ukončení smluv, odložení splátek nebo změnu, pokud si nejste jisti s Vašimi schopnostmi své závazky dodržet. V každém případě jednejte okamžitě, později nemusíte mít prostor. Dohody o narovnání i dodatky je ve většině případů možné sjednat i emailem.

Hledejte synergie s jinými podnikateli
Společnost se rozdělila na ty, kteří nemají vůbec co dělat a na ty, kteří vůbec nic nestíhají. Ať už patříte ke kterékoliv skupině, pokuste se kontaktovat lidi z té druhé skupiny, a spojit s nimi síly. Pokud máte zaměstnance, pro které nemáte práci, pokuste se vymyslet, komu pracovní síla aktuálně naopak chybí. Současná situace je výbornou příležitostí pro nové projekty, které bezpochyby vzniknou, a to jak projekty businessové, tak i v neziskovém sektoru. Podle § 41 zákoníku práce pak zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo ke zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář