Blog

Energetický průkaz

Energetický průkaz budov zavádí novou povinnost pro prodávajícího a nové právo pro kupujícího.

Energetický průkaz, či slovy zákona „průkaz energetické náročnosti“, je dokumentem, který obsahuje informace o energetické náročnosti budovy nebo ucelené části budovy, zejména její klasifikační zařazení do energetické třídy stupňované od A do G Nová povinnost prodávajícího.

Vlastník budovy či jednotky, který má v úmyslu prodat nemovitost, má od 1. 1. 2013 povinnost mít zpracovaný energetický průkaz budovy, který je povinen předložit před podpisem kupní smlouvy kupujícímu. Informace o energetické náročnosti budovy musí být dle zákona uvedena i v nabídkách a inzerci prodeje nemovitosti.

Nové právo pro kupujícího

Kupující má díky nově zavedenému energetickému průkazu před koupí nemovitosti možnost seznámit se s energetickou náročností nabízené nemovitosti. Podobně jednoduché a názorné označení ve formě energetických kategorií zná spotřebitel již řadu let u domácích spotřebičů.

Kontrolu nad povinností vlastníka budovy či ucelené části provádí Státní energetická inspekce. Za nesplnění povinnosti mít zpracován energetický průkaz hrozí pokuta až do výše 200.000,- Kč.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář