Blog

Žene se k nám whistleblowing, aneb co přinese nový zákon o ochraně oznamovatelů

V Poslanecké sněmovně je právě projednáván nový zákon o ochraně oznamovatelů, který reaguje na evropskou směrnici o whistleblowingu.

„Whistleblowing“ označuje situaci, kdy osoba – nejčastěji stávající či bývalý zaměstnanec, upozorňuje na neetické či nezákonné praktiky na pracovišti oznámením určité instituci. Nová úprava se dotkne všech zaměstnavatelů s více než 25 zaměstnanci. Do nich se budou započítávat i osoby vykonávající práci na základě dohod, na částečný úvazek či agenturní zaměstnanci. Úprava také dopadne na veřejné zadavatele mimo obce s méně než 5 000 obyvateli a další.

Všichni uvedení budou mít podle návrhu zákona povinnost zavést tzv. vnitřní oznamovací systém, a to do konce března 2022. Cílem úpravy bude poskytnutí ochrany osobám, které informují o porušování právních předpisů EU, zejména v oblastech veřejných zakázek, ochrany spotřebitele, ochrany soukromí a osobních údajů a ochrany životního prostředí. Oznamovatelem porušování práva EU může být nejen zaměstnanec, ale také uchazeč o zaměstnání, stážista či dodavatel. Za nedodržení povinností mají hrozit vysoké pokuty - až milion korun nebo 5 % z čistého obratu za poslední ukončené účetní období.

Návrh zákona je teprve projednáván v Poslanecké sněmovně, a proto nejsou ještě známy všechny jeho parametry. Čas k jeho přijetí se však vzhledem k tomu, že je Česká republika povinna směrnici implementovat do 17. prosince 2021, pomalu ale jistě krátí. Projednávání návrhu zákona máme v hledáčku, protože zatím návrh podle našeho názoru přináší více otázek než odpovědí. V návaznosti na finální podobu zákona Vám rádi pomůžeme se zavedením vnitřního oznamovacího systému, a to jak přípravou nezbytných vnitřních dokumentů, tak konzultací individuálního nastavení oznamovacího systému.

Sledujte nás na sociálních sítích Facebook, Twitter nebo LinkedIn.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář