Blog

Zabrání nová směrnice na podporu boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti utajení majetkové účasti ve společnosti?

Dne 20. května 2015 byla v plénu Evropského parlamentu schválena další, v pořadí již čtvrtá, směrnice na podporu boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/849 o posilování závazků v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (dále jen „Směrnice“) mimo jiné zavazuje členské státy k tomu, aby zajistily vyšší transparenost vlastnických struktur společností a jiných právnických osob zapsaných v rejstříku na jejich území, včetně transparentnosti svěřenských fondů.

V souladu se Směrnicí bude možné identifikovat skutečné vlastníky společností a jiných právnických osob, nebo vlastníka, beneficienta a správce svěřenských fondů, na základě informací uvedených v obchodním rejstříku případně v jiném veřejném registru. V tomto ohledu Směrnice ukládá členským státům povinnost evidovat „adekvátní, přesné a současné informace o skutečném vlastnictví, včetně údajů o skutečné držené účasti“.

Dostupnost údajů z veřejných registrů nicméně nebude neomezená. Směrnice garantuje volný přístup k informacím toliko vybraným orgánům a tzv. povinným osobám, např. finančním a úvěrovým institucím. Přístup veřejnosti do registru může být však stále značně omezený.

Veřejnost, tj. fyzické osoby nebo organizace, bude oprávněna do registru nahlédnout pouze tehdy, pokud prokáže „oprávněný zájem“. Následně budou členské státy povinny zpřístupnit alespoň informace o jméně, měsíci a roku narození, státní příslušnosti, zemi bydliště skutečného majitele a informace o povaze a rozsahu skutečné držené účasti. Členské státy nicméně budou moci přístup do registru podmínit předchozí registrací online a poplatkem do výše administrativních nákladů nebo přístup do registru odepřít zcela ze zvláštních důvodů. Ve vztahu ke svěřenským fondům Směrnice nepočítá s přístupem veřejnosti vůbec.

Ve vztahu k veřejným institucím tedy možnost utajení majetkové účasti ve společnosti nebo ve svěřenském fondu provedením Směrnice do právních řádů členských států skončí. Veřejnost se však nadále bez prokázání vážných důvodů k údajům nemusí dostat.

Členské státy jsou povinny provést závazky ze Směrnice do 26. června 2017. Lze jen doufat, že Směrnice nebude do právního řádu ČR provedena takovým extenzivním způsobem, který by v zájmu
ochrany před praním špinavých peněz ještě více popřel smysl jednotlivých právních institutů, jejichž podstata pramení právě z diskrétnosti.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář