Blog

Uspěli jsme u Nejvyššího správního soudu s žádostí o mimořádnou úhradu léku OPDIVO

Ustanovení § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění umožňuje, aby zdravotní pojišťovna uhradila léčbu, která jinak není hrazena z všeobecného zdravotního pojištění. Pokud daná léčba představuje pro pacienta jedinou možnost z hlediska zdravotního stavu pacienta a jedná se o výjimečný případ.

V našem případě šlo o onkologického pacienta, který měl za sebou 4 linie chemoterapie, které byly neúčinné, a proto se žádalo o úhradu imunoterapie lékem OPDIVO s účinnou látkou nivolumab. Pojišťovna a následně i Městský soud v Praze rozporovali zejména podmínku „jediné možnosti“. Měli za to, že stěžovateli je k dispozici alternativní léčba, hrazená z všeobecného zdravotního pojištění. Alternativní léčbou měla pojišťovna na mysli opět chemoterapii. Tato léčba by byla méně účinná, ale dle jejich názoru stále tzv. lege artis (podle pravidel oboru).

S argumentací pojišťovny a Městského soudu Nejvyšší správní soud nesouhlasil. V rozsudku s odkazem na judikaturu Ústavního soudu uvedl, že tento názor je zcela neudržitelný. Takovým restriktivním výkladem dochází fakticky k popření smyslu § 16.  Nejvyšší správní soud tak došel k závěru, že v daném případě podmínky § 16 splněny jsou a stěžovatel má na mimořádnou úhradu léčby nárok.

Mezi naše další úspěchy patřily vyhrané spory o úhradu léků KEYTRUDA s účinnou látkou pembrolizumab a FAMPYRA s účinnou látkou fampridin.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář