Blog

Soud zrušil rozhodnutí VZP o zamítnutí úhrady léčivého přípravku

Opětovně se nám podařilo uspět u Městského soudu v Praze s případem mimořádné úhrady léčivého přípravku. Tentokrát šlo o úhradu léčivého přípravku Lorviqua, který byl ošetřujícím lékařem indikován k léčbě rakoviny plic v 6. linii léčby.

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí VZP, kterým byla zamítnuta žádost pacientky o výjimečnou úhradu léčby léčivým přípravkem Lorviqua podle § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Městský soud je toho názoru, že VZP nesprávně posoudila splnění podmínek výjimečné úhrady a o žádosti pacientky bude muset rozhodnout znovu.

Pacientka podala žádost o výjimečnou úhradu léčivého přípravku Lorviqua k léčbě rakoviny plic. VZP žádost pacientky zamítla s tím, že pacientka nesplňuje podmínky pro výjimečnou úhradu léčby. Pacientka se bránila podáním odvolání a následně podáním správní žaloby k Městskému soudu v Praze. Léčbu si po dobu trvání správního i soudního řízení hradila sama. Dle vyjádření ošetřujícího lékaře by se konce sporu s VZP bez podání léčby na základě vlastní úhrady s největší pravděpodobností vůbec nedožila.

Městský soud nakonec žalobě pacientky vyhověl a rozhodnutí VZP zrušil. V rozsudku uvedl, že podmínku výjimečnosti případu považuje za splněnou. Dle Městského soudu z průběhu dosavadních 5 linií léčby vyplývá, že přes nasazenou léčbu opakovaně docházelo k progresi onemocnění, které bylo navíc komplikováno dalšími onemocněními pacientky. Podle soudu dosavadní neúčinnost nebo intoleranci aplikované léčby lze považovat za výjimečné ve smyslu § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Městský soud zároveň zpochybnil závěr VZP, že v 6. linii léčby pacientky mohly být podány také jiné léčivé přípravky. Naopak uvedl, že právě léčivý přípravek Lorviqua představoval jedinou možnost léčby s ohledem na zdravotní stav pacientky. Tímto se ztotožnil s opakovaně vyjádřeným stanoviskem ošetřujícího lékaře pacientky.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář