Blog

Seriál k GDPR – II. Statistiky stížností

23. 5. 2020

Pokud se někdo domnívá, že společnost, obec, škola nebo nezisková organizace zpracovávají jeho osobní údaje v rozporu s právem, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten stížnost či podnět prošetří a případně zahájí kontrolní řízení. Nakonec může společnost obdržet i několikamilionovou pokutu (o některých nejvyšších pokutách jsme psali zde).

Úřad pro ochranu osobních údajů za poslední dva roky obdržel téměř 6000 stížností a podnětů. Nejvíce 2500 hned v roce 2018, v roce 2019 to bylo 2482 a za první čtyři měsíce roku 2020 to byla necelá tisícovka. Z toho je vidět, že počet stížností postupem času spíše klesá. Co se týče školství, počet stížností se pohybuje v řádu několika desítek či málo stovek, přibližně asi dvě procenta z celkového počtu stížností.

A co lidem nejvíce vadí? Nejvíce stížností míří na neoprávněné zveřejňování a zpřístupňování osobních údajů. Tento problém je typický napříč různými organizacemi. Může se jednat o zveřejnění údajů na webových stránkách, nebo i předání někomu, kdo na data nemá nárok (V tomto ohledu jsme se sami zasadili o zlepšení stavu pracovníků obecních úřadů). Na druhém místě pomyslného žebříčku je zasílání obchodních sdělení a telemarketing. Při otázce, odkud disponuje volající Vaším telefonním číslem, se často nedočkáte odpovědi. I toto řeší Úřad pro ochranu osobních údajů. Třetím problematickým okruhem je provoz kamerových systémů ať již instalovaných společenstvím vlastníků jednotek, obcí nebo bezpečnostní agenturou. Ve všech těchto oblastech pravidelně radíme soukromým i veřejným subjektům.

V pondělí 25. 5. 2020 to budou přesně dva roky, kdy vstoupilo v celé Evropě v účinnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé pod názvem GDPR. Po dobu jednoho týdne proto každý den přinášíme detailní informace týkající se GDPR. Na co se můžete těšit v pondělí? Na výročí pro Vás máme připravený malý dárek.