Blog

Od července lze sázet aleje půl metru od sousedních polí

Nová právní úprava umožní vysazovat stromy podél pozemních komunikací již ve vzdálenosti 0,5 m od hranic sousedních pozemků.

Novela zákona o pozemních komunikacích příznivě ovlivní snahy o vysazování stromů, alejí a stromořadí podél silnic a cest. Novela totiž přináší zcela nový odstavec 3 k § 15 zákona o pozemních komunikacích, který obsahuje výjimky z obecných pravidel pro odstupy stromů od hranic pozemků.

Pro vysazování stromů podél silnic a cest dosud platilo jen obecné pravidlo obsažené v § 1017 občanského zákoníku, že stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 metry lze vysazovat ve vzdálenosti od 3 metrů od hranic pozemků a ostatní stromy ve vzdálenosti od 1,5 metru, pokud z místních zvyklostí nevyplývalo něco jiného.

Nadále platí pravidlo obsažené v § 15 odstavec 1 zákona o pozemních komunikacích, že silniční vegetace nesmí ohrožovat bezpečnost užití pozemní komunikace nebo neúměrně ztěžovat přístup, údržbu či obhospodařování sousedních pozemků.

Na konec tohoto paragrafu přibude od července letošního roku navíc odstavec 3 tohoto znění:
Na silničním pozemku se přípustná vzdálenost stromu od společné hranice se sousedním pozemkem podle občanského zákoníku snižuje v rozsahu, v jakém je to nezbytné pro splnění požadavků podle odstavce 1, přičemž však nesmí být kratší než 0,5 m. Na pozemku přilehlém k veřejně přístupné účelové komunikaci se tato vzdálenost snižuje v rozsahu, v jakém je to nezbytné pro zajištění bezpečnosti užití této komunikace, přičemž však nesmí být kratší než 0,5 m.

Stromy, které budou vysazovány na pozemky, které tvoří pruhy podél cest, tak bude nově možné sázet ve vzdálenosti půl metru od sousedních polí či jiných pozemků. Pro pozemky sousedící s veřejně přístupnou účelovou komunikací budou platit pravidla volnější, než je tomu v případě výsadby na pozemcích podél silnic. Stromy podél cest bude možné vysazovat ve vzdálenosti 0,5 m od hranic pozemků, přičemž jediným omezujícím prvkem je bezpečnost užívání této komunikace. V případě výsadby podél silnic nesmí stromy kromě toho neúměrně ztěžovat přístup, údržbu či obhospodařování sousedních pozemků. Silniční pomocný pozemek znamená pruh pozemku přilehlého po obou stranách k tělesu silnice ve vlastnictví vlastníka této komunikace.

Dosavadní právní úprava ve vztahu k výsadbě stromů podél silnic a cest byla často považována za příliš rigidní. To vedlo k problémům v praxi, kdy výsadba nových stromů byla velmi obtížná a v některých případech prakticky nemožná.

Novela zákona klade důraz na posílení ochrany ekologických funkcí zemědělské krajiny a přináší komplexní legislativní rámec pro ochranu půdy, která nově zahrnuje i ochranu krajinných prvků, jako jsou právě samostatně stojící stromy, aleje a stromořadí. Je to krok směrem k lepšímu začlenění zeleně do silniční infrastruktury. Uvedené změny umožní flexibilnější přístup k vysazování stromů podél cest a silnic, což je důležité pro zachování krajinného rázu a ekologické stability. V praxi to bude znamenat, že výsadbu stromů bude možné realizovat podél pozemních komunikací na řadě míst, kde to dříve možné nebylo.

Jasper Brinkman

Rád bych ocenil velké úsilí, které kancelář vynaložila, aby za mimořádně obtížných okolností úspěšně hájila naše práva a získala odškodnění v případu požáru hotelu v Praze.

Stewards, paní Eva

'Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.' Paní Evě jsme pomohli získat odškodnění za poškozené zdraví po dopravní nehodě v zahraničí.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.
Jitka Popelková, jednatelka

Kontaktní formulář