Blog

Koronarada 7 pro cestovky a školy - Co se školními zájezdy?

Dle posledních předpovědí to vypadá, že koronavirová omezení budou trvat déle než pár týdnů. Školy jsou zavřené, zápisy do prvních tříd budou bez dětí, očekáváme posun maturit i přijímacích zkoušek. Všechna tato opatření jsou velmi nepříjemná, ale pro školu nenesou primárně další neočekávané výdaje. Co ale zarezervované a zaplacené školní zájezdy? Kdo ponese náklady s nimi vzniklé?

Jak jsme uvedli v koronaradě 1, cestovka by měla zrušit zájezd, pokud jí v jejím poskytnutí brání mimořádná a nepředvídatelná okolnost. Ale pozor! Skutečnost, že školy jsou zavřené a máme zakázáno cestovat, neznamená automaticky, že cestovní kancelář není schopna zajistit veškeré slíbené služby. Pokud je cestovka umí zajistit, stává se situace právním oříškem, který je možné řešit buď férovou dohodou nebo spor jednou nějak dopadne u soudu.

Relativně jednoduchá situace je u zájezdů s autobusovou dopravou. Dopravcům je totiž zakázána autobusová přeshraniční doprava a cestovka tak nemůže vyslat autobus přes hranice. V tom případě cestovní kanceláři brání v poskytnutí zájezdu mimořádná a nepředvídatelná okolnost a měla by zájezd zrušit a školám vrátit cenu zájezdu.

A co školy? Kdy mohou od smlouvy odstoupit bez povinnosti platit storno? Pro tento případ zákon výslovně uvádí, že musí být současně splněny dvě podmínky, a sice zaprvé, mimořádné a nevyhnutelné okolnosti nastaly v místě určení cesty nebo pobytu nebo v jeho bezprostředním okolí a zadruhé, tyto okolnosti mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení. Více se dočtete v koronaradě 1.

Pokud se cestovní kancelář a škola neumí shodnout na storno-poplatcích, jsou tady i jiné možnosti dohody. V koronaradě 3 jsme se v té souvislosti rozepsali na téma oddálení termínu zájezdu po vzájemné domluvě. Při uváze o tom, zda brát pozdější termín, se není třeba bát úpadku cestovky, protože ta je povinně proti úpadku pojištěna. V případě úpadku cestovky má zákazník skutečně jistotu vrácení všech zaplacených peněz. Pojištění se vztahuje i na poukazy na zájezd. Zákazníky navíc kryje i garanční fond Ministerstva pro místní rozvoj (o výši příspěvku do garančního fondu jsme psali zde).

A jak to je s právy školy a cestovky v situaci, kdy se školní zájezd má konat až v květnu, červnu či na podzim? K tomu si přečtěte naši koronaradu 2.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář