Blog

Koronarada 27 - Co mění lex voucher pro školní zájezdy?

V naší koronaradě 7 jsme se věnovali rušení školních zájezdů a popsali nelehkou situaci škol i cestovních kanceláří. S ohledem na trvání krize se cestovní kanceláře ocitly v situaci, kdy nemají hotovost na vracení plateb svým zákazníkům.

Peníze, které obdržely od zákazníků, a tedy i škol či jejich žáků, již zpravidla zaplatily svým dopravcům či ubytovatelům. Cestovní kanceláře však mají v některých případech povinnost vrátit veškeré platby do čtrnácti dnů. Aby se pomohlo cestovkám, a současně se stanovila pravidla pro komunikaci se zákazníky, byl přijat zákon o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na odvětví cestovního ruchu. Tento zákon nazývaný též lex voucher má pomoci cestovním kancelářím udržet cash flow a oddálit povinnost vracet finanční prostředky zákazníkům.

Z praxe víme, že cestovní kanceláře teď nabízejí školám, které nakoupily školy v přírodě, sportovní kurzy nebo poznávací zájezdy změny termínů na příští školní rok, převod zaplacené ceny na voucher nebo kredity s různou dobou platnosti, nebo požadují zaplacení stornopoplatku. Vše uvedené může být v návaznosti na konkrétní situaci naprosto legální. Co na tom mění lex voucher?

Lex voucher upravuje dvě situace. První situací je, kdy cestovní kancelář musí zákazníkovi vrátit veškeré zaplacené peníze zákazníkovi, a druhou situací je, když zájezd ruší zákazník cestovní kancelář má právo účtovat klasické stornopoplatky. V první situaci může cestovní kancelář škole namísto vydání peněz dát voucher/poukaz na další služby. Tento voucher je pak platný až do srpna 2021 a teprve, když jej škola nevyužije, vrátí jí cestovní kancelář zaplacené prostředky. Běžný zákazník musí voucher akceptovat. Školy a školská zařízení zapsaná do školského rejstříku však podle zákona patří spolu např. se seniory a těhotnými ženami mezi tzv. zvláště citlivé osoby, které mohou poukaz odmítnout a trvat na vrácení peněz. Pokud si však učitel zaplatil dovolenou na letní prázdniny, bude v o poznání složitější situaci a voucher zpravidla nebude moci odmítnout.

Druhá situace podle Lex Voucher, která může mít praktický dopad především pro školy, které již zaplatily cestovním kancelářím stornopoplatky, je takzvaný stornopoukaz, o kterém jsme psali již v koronaradě č. 24.

Rozhodovací schopnosti škol jsou zajisté omezovány tlakem rodičů a výukovými plány, navíc se potýkají se zcela novou a právně složitou situací. Proto skytujeme pomoc nejen cestovním kancelářím, ale právě školám, aby měly ke svým rozhodnutím ohledně zakoupených zájezdů ty správné informace.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář