Blog

Koronarada 25 - Lex Covid schválil Senát: změny v insolvencích, exekucích a lhůtách

V pátek dne 17. 4. 2020 schválil Senát návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a exekučního řádu, tzv. Lex Covid. Návrh zákona dočasně ulehčí dlužníkům, zejména v rámci insolvencí a exekucí a adaptuje fungování obchodních společností na současnou situaci.

V koronaradě 23 jsme Vás informovali o tom, jak se návrh zákona promítne do oblasti insolvencí. Návrh zavádí celou řadu zvláštních opatření. Při splnění daných podmínek je na základě těchto opatření dlužník dočasně zbaven své povinnosti podat insolvenční návrh, nebude se přihlížet k insolvenčním návrhům podaných věřiteli, zmírňují se podmínky u oddlužení, u reorganizace bude možné požádat o dočasné přerušení plnění reorganizačního plánu a bude možné požádat o vyhlášení mimořádného moratoria, které podnikatele v dočasných obtížích v důsledku mimořádných opatření při epidemii ochrání před věřiteli.

Významné změny nastávají také v oblasti výkonu rozhodnutí a exekucí. Dle návrhu se dočasně nebude provádět exekuce movitých věcí a nemovitých věcí, pokud zde má povinný trvalý pobyt. Exekuce se však provede, pokud povinný sdělí, že se má ve výkonu rozhodnutí pokračovat nebo jsou vymáhány pohledávky výživného, pohledávky náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví nebo pohledávky náhrady újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. U výkonu rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu je dočasně stanoven limit do výše čtyřnásobku životního minima jednotlivce, na který se nevztáhne zákaz s peněžními prostředky v této výši nakládat. Výše uvedené změny jsou pouze dočasného charakteru. Návrh zákona přináší také změny trvalé. Nejvýznamnější se týká exekuce nemovitých věci, která bude možná jen u dluhů nad 100 000 Kč, místo nynějších 30 000 Kč.

Dočasná zvláštní úprava platí i pro prodlení dlužníka. Pokud dlužník prokáže, že mu omezení plynoucí z mimořádného opatření při epidemii znemožnilo nebo podstatně ztížilo včasné splnění peněžitého dluhu, lze po dlužníkovi po dobu jeho trvání požadovat sankce pro případ prodlení pouze do výše zákonného úroku z prodlení. Po dlužníkovi tak nebude možné žádat např. úhradu vyššího smluvního úroku z prodlení, případně smluvní pokuty.

Změny nastávají také v korporátní sféře. Aby nedošlo k ochromení činnosti orgánů právnických osob, bude jim umožněno rozhodovat mimo zasedání v písemné formě (korespondenčně neboli per rollam) nebo s využitím technických prostředků, např. za pomocí videokonferenčních hovorů, skype apod. Výše uvedené bude možné i v případě, že zakladatelské jednání tyto formy rozhodování nepřipouští. Členům volených orgánů se na základě návrhu zákona prodlouží funkční období, ledaže člen orgánu včas doručí svůj nesouhlas. Návrh zákona dále umožňuje jmenovat náhradní členy volených orgánů, a to i v případě, že to zakladatelské právní jednání neumožňuje. Prodlužuje se také lhůta k projednání řádné účetní závěrky společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti nebo družstva.

Návrh zákona dále obsahuje možnost domáhat se prominutí zmeškání lhůty k provedení úkonu v soudních a jiných řízeních.

Návrh zákona má nyní na stole prezident. Pokud jej podepíše, bude zákon účinný vyhlášením ve sbírce zákonů. Zákon by tak mohl nabýt účinnosti ještě v průběhu dubna 2020. Celé znění návrhu zákona najdete zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář