Blog

Koronarada 19 – Od zítra bude nejpíš možný odklad nájemného

Nemůžete v důsledku opatření vlády souvisejících s koronavirem pracovat a tím pádem platit pronajímateli měsíční nájemné?

Situace nemusí být tak bezvýchodná, jak se na první pohled může zdát. Ministerstvo pro místní rozvoj představilo dne 1. 4. 2020 na jednání vlády návrh zákona, podle kterého nájemce nesmí dostat výpověď z bytu, jestliže v důsledku koronavirové krize není schopen platit své závazky. Sněmovna by se tímto návrhem zákona měla zabývat ve zkráceném režimu legislativní nouze již zítra, 7. 4. 2020.

Tento návrh zákona však samozřejmě nebude znamenat, že nájemcům budou dluhy na nájemném zcela odpuštěny. Návrh zákona počítá s odložením plateb nájemného, případně s možností dohodnout se s pronajímatelem na splátkovém kalendáři. Nájem bude následně nutno doplatit do konce května roku 2021. Pokud nájem do té doby nebude doplacen, pronajímatel bude oprávněn vypovědět nájem bez výpovědní lhůty.

Dobrou zprávou pro nájemce tedy je, že pokud sněmovna schválí tento návrh zákona, budou nájemci moci přečkat ekonomicky těžké časy bez toho, aniž by se báli, že přijdou o bydlení.

Pro úplnost dodáváme, že nájemní smlouva bude platit i nadále a opětovně zdůrazňujeme, že odklad placení nájemného se bude týkat pouze nájemců, kteří přišli o příjem v důsledku mimořádných opatření vlády, a nájemné tudíž nejsou schopni zaplatit.

Ministerstvo pro místní rozvoj si nicméně uvědomuje, že tento návrh zákona nesmí pomoci dlouhodobým neplatičům nájemného, na které se odklad plateb nájemného vztahovat nebude. Aby se tato úprava na nájemce vztahovala, musí problém s placením vzniknout až po 12. 3. 2020 a být v přímé souvislosti s omezujícími opatřeními vlády přijatými v době krizového stavu.

Odvrácenou stranou mince je, že tento návrh zákona naopak může způsobit závažné problémy pro pronajímatele.

Situaci v oblasti nájemních vztahů budeme nadále monitorovat a aktualizované informace přineseme v některé z našich následujících koronarad.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář