Blog

Kdy je nutné uzavírat smlouvu o zpracování osobních údajů?

Smlouvu o zpracování osobních údajů není potřeba uzavírat vždy, záleží především na vzájemném vztahu mezi oběma smluvními stranami. Klíčové je zjistit, zda-li je jeden subjekt ke druhému ve vztahu zpracovatele, či nikoliv.

Smlouva o ochraně osobních údajů se může v praxi nazývat také „smlouva mezi správcem a zpracovatelem“ či „zpracovatelská smlouva“. Tuto smlouvu uzavírá správce osobních údajů se zpracovatelem a v takové smlouvě správce určí účely a prostředky zpracování těch údajů, ze kterých zpracovatel následně vychází.

V praxi však může být velmi komplikované, pakliže jsou dodavatel a odběratel ve vztahu správce a zpracovatele osobních údajů. Mohou tak nastat tři různé varianty s odlišným postupem.

První možností je, že oba subjekty jsou ve vzájemném vztahu správce a zpracovatele osobních údajů. Správcem může kupříkladu být škola a zpracovatelem poskytovatel emailových služeb, externí správce sítě či poskytovatel informačního systému. V tomto případě je uzavření smlouvy nutné.   

Druhá varianta se týká správce osobních údajů a třetími osobami, které mohou mít přístup k osobním údajům, a které nejsou ani správcem ani zpracovatelem osobních údajů. Jejich obvyklým předmětem činnosti jsou práce a činnosti nezahrnující zpracování osobních údajů, ale nahodile se k těmto informacím mohou dostat. V tomto případě není třeba uzavírat zpracovatelskou smlouvu. Doporučuje se ale uzavřít určitou smlouvu, ze které plyne, že činností daných subjektů není zpracování osobních údajů. Ve smlouvě by mělo být i napsáno, že subjekt je vázán k mlčenlivosti o osobních údajích, o kterých se v rámci své činnosti dozví.

Třetí možností je vzájemný vztah dvou správců osobních údajů. Jedná se například o školy, finanční úřady, cestovní kanceláře nebo lékaře. Tyto subjekty mezi sebou nemusí uzavírat zpracovatelskou smlouvu a ani si jinak upravovat vztahy.

Pro více informací a v případě nejasností se na nás neváhejte obrátit, rádi Vám poradíme, či konkrétní smlouvy připravíme.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář