Blog

Jak si poradit s novým zákonem o evidenci skutečných majitelů?

Od 1. 6. 2021 je účinný zákon o evidenci skutečných majitelů. Evidence sice existuje již od roku 2018, ale nový zákon ji od základů mění – zápis skutečných majitelů je povinný a za jeho neprovedení nově hrozí přísné sankce, které mohou zcela ochromit činnost právnických osob. Koho se nový zákon týká a jak sankcím z něj vyplývajícím předejít?

Dnem 1. 6. 2021 nabývá účinnosti zákon o evidenci skutečných majitelů. Ten zavádí do českého právního řádu novou legislativu EU a sjednocuje dosavadní úpravu v právním řádu ČR. Evidence skutečných majitelů u nás byla zavedena již k 1. 1. 2018, tehdy též vznikla společnostem povinnost zjistit svého skutečného majitele a nechat jej zapsat do nové, pro tento účel zřízené, evidence. Jelikož však nebyla zákonem stanovena žádná sankce za neprovedení zápisu, řada společností evidenci nevěnovala žádnou pozornost. Za nezapsání skutečného majitele však nově hrozí přísné sankce, nejen finančního charakteru.

Povinnost mít v evidenci zapsaného skutečného majitele se až na výjimky nově vztahuje nejen na společnosti, ale na všechny právnické osoby, které zákon označuje za tzv. evidující osoby, a také na svěřenské fondy. Skutečného majitele nezapisují tzv. právnické osoby, které skutečného majitele nemají, což jsou například územní samosprávné celky, příspěvkové organizace, právnické osoby zřízené zákonem nebo mezinárodní smlouvou, politické strany a hnutí, církve a náboženské společnosti, nebo SVJ.

Kdo je skutečný majitel?

Skutečným majitelem je každá fyzická osoba, která je koncovým příjemcem anebo osobou s koncovým vlivem. Jedna právnická osoba tak může mít i více skutečných majitelů (typicky se bude jednat o 1 až 3 osoby). Skutečným majitelem také nemůže být jiná právnická osoba. Pokud by ve vztahu k jedné právnické osobě byla koncovým příjemcem nebo osobou s koncovým vlivem jiná právnická osoba, bude skutečným majitelem první z nich každá fyzická osoba, která je skutečným majitelem té druhé.

Koncový příjemce je zákonem definován jako osoba, která může přímo nebo nepřímo získávat více než 25% z celkového majetkového prospěchu vznikajícího z činnosti nebo likvidace právnické osoby či správy nebo zániku svěřenského fondu, a tento prospěch dále nepředává.

Osoba s koncovým vlivem je osoba, která může, aniž by se při tom musela řídit pokyny někoho jiného, přímo nebo nepřímo uplatňovat rozhodující vliv na činnost právnické osoby.

Zákon také stanovuje, že pokud nelze určit skutečného majitele ani s vynaložením veškerého úsilí, které lze rozumně požadovat, platí, že je jím každá osoba ve vrcholném vedení.

Jak se zapisuje?

Původně o zápisu skutečných majitelů mohl rozhodovat pouze soud v řízení o zápisu zahájeném na návrh evidující osoby. Ode dne 1. 6. 2021 může nově zápis skutečného majitele provést též notář, a to bez podkladového notářského zápisu, a v některých případech se údaje o skutečném majiteli automaticky propíší z údajů již dostupných v jiných veřejných rejstřících (zejména obchodní rejstřík).

Co hrozí při nesrovnalostech?

V případě, že evidující osoba nemá řádně zapsaného skutečného majitele anebo nemá v evidenci záznam vůbec, vystavuje se riziku sankcí. Zákon o skutečných majitelích nově zavádí přestupky, za které může soud evidující osobě nebo skutečnému majiteli uložit pokutu, a to až do výše 500 000,- Kč.

Daleko závažnější sankce však představuje zákaz vyplacení podílu na prospěchu a zákaz výkonu hlasovacích práv.

V případě, že si ani po přečtení článku nejste zcela jisti tím, jak nová evidence funguje, anebo byste raději zápis do evidence skutečných majitelů řešili individuálně s odborníky, neváhejte se na nás obrátit.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář