Blog

Crowdfunding pro podnikání na realitních trzích v EU bude jednodušší a bezpečnější

V listopadu 2021 nabývá účinnosti nové nařízení EU o skupinovém financování (crowdfunding) podnikání. Jednotná evropská úprava vede k celkovému zjednodušení i snížení nákladů, a také posiluje ochranu investorů.

Dne 7. října 2020 přijal Evropský parlament Nařízení (EU) 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky. Předmětem úpravy tohoto nařízení je skupinové financování do realit, které je investicí do podnikání.    

Dříve byla legislativní úprava skupinového financování převážně závislá na vnitrostátní právní úpravě jednotlivých členských států. Nicméně, vzhledem ke značnému nárůstu trhu se skupinovým financováním podnikání, vznikla potřeba tuto problematiku upravit na úrovni evropské legislativy. Jejím prostřednictvím dochází k harmonizaci a zjednodušení přeshraničního skupinového financování, jakož i ke snížení nákladů. Nařízení (EU) 2020/1503 zakládá v rámci EU jednotná pravidla pro poskytování služeb skupinového financování prostřednictvím investic a úvěrů za účelem financování podnikání.

Platformy skupinového financování mohou nyní zažádat o Evropský pas (resp. licenci), který představuje jednotné oprávnění, na jehož základě mohou poskytovat své služby v rámci celé EU.

Nové nařízení posílí ochranu investorů. Vlastníci projektů skupinového financování do realit budou muset poskytnout investorům přesné informace o dané nabídce skupinového financování a investoři budou muset prokázat, že jsou schopni nést potenciální ztráty, a to provedením testu znalostí a simulace schopnosti nést ztrátu

Pokud jde o oblast působnosti nařízení, bude se týkat všech platforem skupinového financování do realit v EU pro projekty shromažďující finanční prostředky až do výše 5 milionů euro v časovém horizontu 12 měsíců.

Nařízení (EU) 2020/0503 vstoupilo v platnost dne 10. listopadu 2020 a účinnosti nabývá dnem 10. listopadu 2021.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář