Blog

Zásady bezpečného obnovení ubytovacích, stravovacích, wellness a dalších cestovních služeb v EU

Evropská komise minulý týden přijala řadu doporučení, kterým se snaží sjednotit postup členských států při postupném uvolňování poskytování ubytovacích, stravovacích a dalších služeb cestovního ruchu. Na základě Komisí stanovených pravidel si lze udělat obrázek o tom, s jakými omezeními lze v následujících měsících v Česku a v zahraničí počítat.

Komisí stanovená pravidla jsou aktuální nejen pro ubytovatele, restaurace, lázně, wellness, vnitřní a venkovní sportoviště a pro poskytovatele cestovních služeb v České republice, ale také pro ty, kteří tyto služby pro klienty zajišťují v zahraničí, tedy pro cestovní kanceláře a pro cestovní agentury. Přestože bude na uvážení jednotlivých států, v jakém rozsahu s ohledem na místní specifika pravidla aplikují, lze předpokládat, že základ bude stejný ve všech členských státech a od doporučení Komise se budou státy odchylovat jen dílčím způsobem.

Abyste si mohli udělat představu o povaze pokynů, uvádíme příklad, který se týká lázní, spa center, vnitřních a vnějších bazénů, pláží, venkovních hřišť a fitness center. Mimochodem, je nám známo, že již právě otázku, zda a v jakém rozsahu budou tyto služby dostupné, již nyní cestovní kanceláře se svými zákazníky aktivně řeší. Pokud potřebujete konzultovat, jaká budou mít případná omezení dopady na práva zákazníků, kontaktujte nás.

Pokyny pro spa centra a kryté bazény
Zajistit dostupnost alkoholových dezinfekčních přípravků na ruce a přístup k zařízením na mytí rukou. Doporučuje se, aby osoba provádějící proceduru i host měli nasazenou ochrannou roušku. Před zahájením a po ukončení každé procedury se doporučuje použití dezinfekčního přípravku na ruce nebo umytí rukou. Zajistit pravidelnou údržbu a čištění prostředí těchto zařízení.

Venkovní zařízení (venkovní bazény, pláže, hřiště)
Zajistit dostupnost alkoholových dezinfekčních přípravků na ruce a přístup k zařízením na mytí rukou. Zajistit dodržování bezpečné vzdálenosti dvou metrů mezi stoly, plážovými lehátky, mezi hosty při různých aktivitách a v bazénu. Hosté ubytovaní ve stejném pokoji mohou používat stejné stoly, plážová lehátka atd. Zajistit pravidelnou údržbu a čištění prostředí těchto zařízení.

Fitness centra
Zajistit dostupnost alkoholových dezinfekčních přípravků na ruce. Zajistit, aby po sobě každý host očistil použité stroje a jiné pomůcky, a zejména předměty a povrchy, kterých se při cvičení dotýkal (jako jsou držadla); použije k tomu vhodný čisticí prostředek, který mu je dán k dispozici. Zajistit dodržování odstupů mezi jednotlivými osobami. Omezit vstup pro maximální počet osob, aby se zaručilo dodržování bezpečných odstupů. Šatny by se pokud možno neměly používat a doporučuje se, aby se hosté převlékali ve svém pokoji.
Celý text doporučení Evropské komise k v češtině k dispozice zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář