Blog

Vznikla nová živnost ke kryptoměnám

Bitcoin i ostatní kryptoměny zažívají aktuálně korekcí, a proto kde kdo zvažuje jejich nákup. Potřebujete mít pro jejich nákup nebo obchodování s nimi živnost?

Od Nového roku se rozšířily obory volné živnosti o obor 81. poskytování služeb spojených s virtuálním aktivem. Tato změna je součástí širší novely zákona proti praní špinavých peněz (AML). Virtuálním aktivem jsou podle AML zákona elektronicky uchovávané jednotky způsobilé sloužit alespoň jedné ze tří funkcí: platební, směnné nebo investiční.

Nový obor činnosti tedy potřebujete zapsat, pokud jako předmět své podnikatelské činnosti za účelem zisku kupujete, prodáváte, uchováváte, pro jiného spravujete, převádíte nebo zprostředkováváte nákup nebo prodej virtuálního aktiva, poskytujete finanční služby týkající se nabídky nebo prodeje virtuálního aktiva, případně poskytujete další jiné obdobné služby spojené s virtuálním aktivem. Nový obor se nevztahuje na těžbu kryptoměn.

Pokud podnikáte v oboru kryptoměn, nezapomeňte tedy nahlásit výkon této činnosti na živnostenském úřadu. Pokud živnost nenahlásíte, může Vám živnostenský úřad uložit pokutu až do výše půl milionu Kč, případně může být nenahlášení považováno za přestupek či dokonce trestný čin neoprávněného podnikání.

Pokud si nejste jisti, jestli se nový obor živnosti týká právě Vašeho podnikání, neváhejte nás kontaktovat. Rádi si s Vámi domluvíme konzultaci za hodinovou sazbu 3000 Kč + DPH.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář