Blog

Ředitel soukromé školy nemůže být jen manažer, ale musí také učit

V případě, že jste ředitelem školy, a to i soukromé, musíte si kromě povinností spojených s vedoucím místem najít čas i na učení. Z rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové vyplývá, že jde o vaši zákonnou povinnost.

V tomto případě Česká školní inspekce vytkla soukromé škole, že její ředitel nevykonává žádnou přímou pedagogickou činnost a dala mu čas k nápravě. Ředitel si však ani v dalším školním roce opět žádnou přímou pedagogickou činnost nerozvrhl, a proto mu ČŠI uložila pokutu. Tu následně potvrdilo Ministerstvo školství jako odvolací orgán.

Před soudem se řešilo to, zda i ředitel soukromé školy musí vykonávat přímou pedagogickou činnost. A musí. Ačkoliv se na soukromé školy nevztahuje nařízení vlády č. 75/2005 Sb., vyplývá ředitelova povinnost vykonávat přímou pedagogickou činnost přímo ze zákona o pedagogických pracovnících. Ten se už na soukromé školy vztahuje a říká, že ředitel školy stanoví pedagogickému pracovníkovi rozsah přímé pedagogické činnosti. I sám ředitel je pedagogický pracovník, proto si sám sobě musí stanovit alespoň jednu hodinu přímé pedagogické činnosti.

Soud tak žalobu ředitele zamítl a potvrdil mu symbolickou pokutu ve výši 1.000 Kč.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář