Blog

Proč rodiče nechtějí očkovat své děti? Soudy musí provádět test výhrady svědomí.

Ústavní soud se začátkem května opět vyjádřil k otázce povinného očkování dětí a k tzv. výhradě svědomí.

Zabýval se případem, kdy rodiče odmítli nechat naočkovat svou dceru. V důsledku nenaočkování nebyla dcera přijata do mateřské školy k předškolnímu vzdělávání. Po neúspěšném odvolání proti rozhodnutí ředitelky ke krajskému úřadu podali rodiče žalobu, kterou odůvodnili výhradou svědomí. Argumentovali, že důvodem pro neočkování dcery je negativní zkušenost s povinným očkováním u jejích sourozenců, u nichž se po očkování projevily zdravotní komplikace s trvalými následky. Správní soudy žalobu zamítly. Ústavní soud dal rodičům za pravdu.

Krajský soud v Plzni i Nejvyšší správní soud ve svých rozhodnutích uvedly, že není důvod aplikovat test výhrady svědomí, neboť ten má být aplikován pouze v případech, kdy je s rozhodnutím rodičů neočkovat své dítě spojena konkrétní sankce, např. v podobě pokuty. Ústavní soud ale pravidla pro aplikaci testu výhrady svědomí s odkazem na svá dřívější rozhodnutí vyložil jinak.

Připomněl, že výhrada svědomí je ve vztahu k odmítnutí očkování, byť výjimečně, přípustná. Současně zdůraznil, že je třeba test výhrady svědomí uplatnit nejen v situacích, kdy se řeší uložení sankce za nepodrobení se očkování, ale také v situaci odmítnutí přijetí dítěte do mateřské školy. Dále se odkázal na svůj dřívější nález, ve kterém uvedl, že k uplatnění sekulární výhrady svědomí vůči povinnosti očkování nestačí samotný poukaz na subjektivní přesvědčení rodiče dítěte, které z toho důvodu nemá být přijato do mateřské školy, nýbrž je nezbytné prokázat, že výhrada je založena na objektivně prokazatelných důvodech.

V rámci dokazování jsou tedy soudy povinny zkoumat jednotlivá kritéria vymezená Ústavním soudem pro splnění oprávněnosti výhrady svědomí, a to zejména
- naléhavost důvodů, které rodič v konkrétním případě pro odmítnutí očkování dítěte uvádí,
- trvalost, konzistentnost a přesvědčivost postoje rodiče k očkování obecně a
- možné společenské dopady uznání výhrady svědomí v konkrétním případě, především s ohledem na potenciální snížení proočkovanosti obyvatelstva v situaci.

V řešeném případě Ústavní soud konstatoval, že rozhodnutí soudů, proti nimž směřovala ústavní stížnost, zkoumání podmínek pro uplatnění (test) výhrady svědomí postrádalo, a v tomto spatřoval pochybení. Soudům připomněl, že podle čl. 89 odst. 2 Ústavy České republiky jsou vykonatelná rozhodnutí Ústavního soudu závazná pro všechny orgány i osoby, přičemž Ústavní soud stojí důsledně na tom, že závazné jsou nálezy, a to včetně tzv. nosných důvodů (ratio decidendi, tragende Grűnde) ve smyslu precedenční závaznosti, samozřejmě ve vazbě na skutkový základ. Pokud tedy Ústavní soud v předešlých nálezech stanovil, že je třeba test výhrady svědomí aplikovat, je třeba, aby soudy a správní orgány tomuto požadavku v rozhodovací praxi vyhověly.

Pokud se Vás tato problematika týká a nevíte si rady, kontaktujte nás.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář