Blog

Přijímačky ano, ale bez možnosti odvolání

Včera, 8. 6. 2020 a dnes 9. 6. 2020, probíhaly přijímací zkoušky na střední školy. Oproti jiným rokům proti rozhodnutí o nepřijetí nebude možné odvolání.

V minulých letech vypadal postup nepřijatého uchazeče následovně. Žák obdržel od školy rozhodnutí o nepřijetí, proti kterému mohl do tří dnů podat odvolání ke krajskému úřadu prostřednictvím ředitele školy. Ředitel mohl změnit rozhodnutí i v rámci odvolacího řízení. Když to neučinil, předal odvolání krajskému úřadu, který o odvolání rozhodl. Škola i žák se tak dozvídali o finálním ne/přijetí třeba až v srpnu.

Nový zákon, který upravuje přijímací zkoušky na střední školy, však výslovně stanoví, že odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí není přípustné. Pro nepřijatého uchazeče to znamená, že jedinou obranou z jeho strany je podání žaloby k soudu.

Dle vyjádření Ministerstva školství by však školy měly využívat institutu takzvaného nového rozhodnutí podle správního řádu. Ten stanoví, že když se změní podmínky či okolnosti, může škola vydat nové rozhodnutí o přijetí. Změnou okolností bude zpravidla to, že se na škole uvolnila místa, protože někteří přijatí uchazeči si vybrali jinou školu, na kterou byli také přijati.

Odvolání slouží k přezkumu rozhodnutí o nepřijetí, může se v něm zkoumat třeba i správnost odpovědí. Oproti tomu institut nového rozhodnutí předpokládá, že původní rozhodnutí o nepřijetí bylo správné, jen se někteří žáci rozhodli jít na jinou školu, a tím vznikla další místa. Ředitel jednoduše vezme ty, co skončili „pod čarou“. Navíc školy mohly institut nového rozhodnutí používat již v minulosti, proto není přirovnání ministerstva, že školy budou nové rozhodnutí vydávat namísto odvolání, přiléhavé. Nová úprava tak porušuje princip dvojinstančnosti správního řízení a porušuje práva uchazečů. Jsme zvědavi, jak se s těmito spory vypořádají soudy.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář