Blog

Otcové při porodu ne, ale po porodu ano

Jak jsme uvedli už ve včerejším příspěvku, s účinností od 18. 3. 2020 je v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ze dne 18. 3. 2020 vyloučena přítomnost otce u porodu. Tento zákaz se však nevztahuje na přítomnost otce po narození dítěte. Od okamžiku narození dítěte totiž neřešíme právo rodičky na přítomnost osoby blízké, ale právo novorozence na přítomnost jeho rodičů, které je zakotvené v zákoně o zdravotních službách.

Ve vztahu k narozeným dětem i nadále jednoznačně platí, že dle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví dne 18. 3. 2020 poskytovatel nesmí otci zakázat přítomnost v porodnici. Na tuto situaci i nadále dopadá výjimka vymezená mimořádným opatřením. Toto opatření stanovují, že zákaz přítomnosti se nevztahuje na nezletilé pacienty, tedy ani na novorozence v porodnicích.

V reakci na vyjádření některých poskytovatelů je třeba upozornit, že právem nezletilého pacienta na přítomnost zákonného zástupce zákon o zdravotních službách myslí právo na přítomnost matky i otce, kteří jsou oba společně zákonným zástupcem nezletilého pacienta. Nelze souhlasit s právním výkladem, dle kterého má nezletilý pacient právo na přítomnost pouze jednoho z rodičů. Tento výklad se nesprávně opírá pouze o jazykovou interpretaci zákonného textu. Správný výklad je však třeba opřít také o interpretaci z hlediska systematiky zákona o zdravotních službách a z hlediska úmyslu zákonodárce.

Nutno upozornit, že tento závěr se v současné hektické době může kdykoliv změnit.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář