Blog

Novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

V září nabude účinnosti novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, která reaguje na požadavky evropských směrnic, která zvýší limity pojistného plnění.

Dne 1. září 2008 nabude účinnosti novela zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Cílem novely je zejména přizpůsobit naši právní úpravu platnému komunitárnímu právu, konkrétně tzv. „páté motorové směrnici“, a zlepšit tak podmínky pojistné ochrany a odpovídající náhrady škody.

Stávající limit pojistného plnění u škod na zdraví nebo usmrcením se ponechává ve výši 35 mil. Kč. Limit pro škody na věci nebo ušlém zisku se ze současných 18 mil. Kč. zvyšuje na 35 mil. Kč.

Oba tak budou splňovat požadavek směrnice na minimální limit odškodnění ve výši 1 mil. EUR na každého poškozeného nebo 5 mil. EUR bez ohledu na počet poškozených. Nicméně již nyní má řada pojišťoven limit plnění vyšší než 18 mil. Kč, a tak neočekávají výrazný dopad na ceny pojistného.

Dále se zvyšuje náhrada z garančního fondu v případech, kdy nehodu způsobí nezjištěné vozidlo s nezjištěným řidičem. Dosud neměl poškozený právo na plnění za věcnou škodu z garančního fondu v těch případech, kdy se ve stejné škodné události platila náhrada za způsobení škody na zdraví. Nyní se přístup změní.

Novela také výrazně navyšuje pokuty za přestupky týkající se pojištění odpovědnosti.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář