Blog

Německý ústavní soud rozhodl ve věci zákazu shromažďování

Německý Spolkový ústavní soud vydal dne 15. dubna 2020 rozhodnutí, které je vzhledem k současné mimořádné situaci zajímavé i v českém prostředí. První senát Spolkového ústavního soudu totiž částečně vyhověl návrhu na vydání předběžného opatření proti rozhodnutím správního soudu v Gießenu a Hesenského správního soudu v řízení proti zákazu shromažďování.

Správní orgán nesprávně předpokládal, že nařízení vlády Hesenska o boji proti koronaviru ze dne 14. března 2020 obsahovalo obecný zákaz shromažďování více než dvou osob, které nepatřily do stejné domácnosti, a porušil tak svobodu shromažďování, která je také v Německu jedním ze základních práv.

Stěžovatel ohlásil několik shromáždění pod heslem „Posílení zdraví namísto oslabení základních práv – ochrana před viry, nikoli proti lidem“. Shromáždění byla plánována v termínech 14., 15., 16. a 17. dubna 2020, od 14:00 do 18:00, přičemž stěžovatel očekával přibližně 30 účastníků. V Gießenu na Berliner Platz bylo naplánováno dvouhodinové zahajovací shromáždění a následný průvod několika ulicemi. Vzhledem k šíření epidemie koronaviru byli účastníci shromáždění stěžovatelem informováni i o bezpečnostních opatřeních, která musela být v průběhu shromáždění dodržována. Účastníci shromáždění se v souladu s těmito opatřeními měli při shromážděních zdržovat pouze na vyznačených pozicích a při následných průvodech městem dodržovat minimální vzájemné vzdálenosti.

Správní orgán nařídil zákaz shromáždění na základě § 15 odst. 1 německého zákona o shromažďování. Při shromážděních je podle něj bezprostředně ohrožena veřejná bezpečnost a veřejný pořádek. Shromáždění by dle správního orgánu také porušila ustanovení § 1 odst. 1 nařízení vlády státu Hesensko o boji proti koronaviru. Stěžovatel vznesl námitku. Jeho žádost u správního soudu byla neúspěšná, stejně jako u odvolacího orgánu, na který se obrátil stěžovatel následně.

Podle § 32 odst. 1 zákona o Spolkovém ústavním soudu může Spolkový ústavní soud prozatímně vyřešit situaci v případě sporu, pokud je to naléhavě nutné k odvrácení závažné újmy, k předcházení hrozícímu násilí nebo z jiného, pro veřejný zájem, důležitého důvodu.

Zákaz shromáždění zjevně porušuje základní právo stěžovatele podle čl. 8 německé ústavy. Článek 8 odst. 1 ústavy zaručuje všem Němcům právo shromažďovat se pokojně, bez zbraní a bez registrace či povolení. Podle čl. 8 odst. 2 ústavy může být toto právo na venkovní shromáždění omezeno pouze zákonem nebo na základě zákona. V každém případě nařízení vlády Hesenska o boji proti koronaviru neobsahuje obecný zákaz venkovních shromáždění více než dvou lidí, kteří nepatří do stejné domácnosti. Naproti tomu správní orgán předpokládal, že vláda Hesenska v rámci svého nařízení „chtěla také úmyslně zabránit veřejným shromážděním podle zákona o shromažďování“ a na základě tohoto výkladu správní orgán aplikoval obecný zákaz shromažďování více než dvou osob, které nepatří do téže domácnosti i na předmětná shromáždění.

Spolkový ústavní soud ve svém rozhodnutí konstatuje, že rozhodnutí správního orgánu v původním řízení neodpovídá ústavním požadavkům stanoveným v čl. 8 odst. 1 ústavy, protože správní orgán nerozhodl o slučitelnosti shromáždění s čl. 1 nařízení vlády Hesenska o boji proti koronaviru s náležitým ohledem na konkrétní okolnosti jednotlivého případu. Jelikož správní orgán ke konkrétním okolnostem tohoto případu dostatečně nepřihlédl, byl jeho postup shledán protiústavním.

Tisková zpráva a odkaz na rozhodnutí je zde.

Také český ústavní soud bude projednávat několik stížností ohledně zásahu do základních práv v souvislosti s nouzovým stavem, ale žádná zatím není rozhodnuta. Přehled je možné nalézt zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář