Blog

Koronarada 9 - Může se teď prodávat ubytování na léto, podzim či příští rok?

Vláda 15. 3. 2020 přijala krizové opatření, kterým do 24. 3. 2020 až na výjimky zakázala prodej ubytovacích služeb. Zákaz prodeje ubytování byl včera 23. 3. 2020 prodloužen až do 1. 4. 2020. Pojem „zákaz prodeje ubytování“ je však nejasný. Máme jím rozumět jakékoliv uzavření smlouvy o ubytování či její rezervace, i když se ubytování má uskutečnit v létě? Je vydání dárkové či jiné poukázky (poukázkám jsme se věnovali v koronaradě č. 8) prodejem ubytování podle krizového opatření? Co když cestovka prodává zájezd, jehož součástí je ubytování? Vztahuje se zákaz prodávat zájezdy i na ni? Mnoho dotazů ke třem jednoduchým slovíčkům.

Z čistě z gramatického výkladu krizového opatření by se mohlo zdát, že je zakázán prodej ve smyslu uzavření smlouvy o ubytování po dobu krizového opatření. Tedy, nezáleží na tom, kdy budou ubytovací služby čerpány, ale kdy byla smlouva uzavřena. Tento výklad jde však proti účelu a smyslu krizového opatření, kterým je po stanovenou dobu co nejvíce omezit výskyt osob v ubytovacích zařízeních. Věc jsme konzultovali s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které nám taktéž potvrdilo, že cílem opatření není zamrazit prodej ubytování napořád. Proto, zákazem prodeje ubytování se rozumí realizace ubytování, případně uzavření smlouvy s plněním v době krizového opatření. Ubytovatelé mohou i teď uzavírat smlouvy o ubytování na dobu po skončení krizového opatření, např. na léto nebo příští rok.

Podle účelu opatření je potřeba odpovědět i na otázku, zda do zákazu prodeje ubytování spadnou též cestovky a cestovní agentury. Odpověď zní ano. Ubytování prodávané cestovkou nebo agenturou jako jedna služba nebo ubytování zahrnuté v zájezdu je ubytováním ve smyslu podle krizového opatření. Cestovky a agentury tedy nemohou prodávat ubytovací služby a zájezdy zahrnující ubytování v termínu, který by spadal do doby uvedené v krizovém opatření. Mohou však prodávat ubytování a zájezdy zahrnující ubytování na termíny po skončení krizového opatření.

Být podnikatelem v cestovním ruchu je dnes obtížné. Proto pro Vás pečlivě sledujeme státní a jiné podpory pro podnikatele. V příštích dnech se zaměříme také na problematiku zaměstnanců. Můžete se těšit na to, jak se v důsledku koronaviru změní ošetřovné nebo jaký režim z programu Antivirus Ministerstva práce a sociálních věcí mohou podnikatelé v cestovním ruchu využít k náhradě mzdových nákladů zaměstnanců.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář