Blog

Koronarada 30 - „Lex voucher pro kulturu“ už je účinný

Včera, 19. 5. 2020, nabyl účinnosti zákon č. 247/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na oblast kulturních akcí. Pro zkrácení názvu zákona jsme se rozhodli používat přezdívku „Lex voucher pro kulturu“.

Počínaje včerejškem je tak možné využívat nástrojů, které zákon přináší. Na pořadatele zrušených kulturních akcí se vztahuje tzv. ochranná doba, která představuje zákonný odklad vrácení peněz. Zákazníci se během této doby mohou u pořadatele přihlásit o voucher na jinou kulturní akci. Z toho však existují výjimky. Více se o těchto výjimkách, dalších podrobnostech a potenciálně problémových aspektech dočtete v naší koronaradě 29.

Návrh zákona prošel s malými úpravami Poslaneckou sněmovnu, Senátem a nakonec byl podepsán prezidentem. Senát si však v procesu schvalování neodpustil poznámku, ze které vyplývá, že tento způsob řešení dopadů koronaviru na kulturu v České republice je nedostatečný. Podle usnesení Senátu je kultura jednou z nejvíce postižených oblastí krizovými opatřeními proti šíření epidemie koronaviru SARS-CoV-2. Návrh zákona podle Senátu nabízí pořadatelům kulturních akcí pouze změnu právního rámce smluvního vztahu, nikoli však přímou finanční pomoc. Vláda proto povolením voucherů na kulturní akce pouze přesouvá tíži nákladů neuskutečněných kulturních akcí jednostranně na bedra zákazníků. S ohledem na uvedené Senát vyzval vládu, aby navrhla řešení situace pořadatelů kulturních akcí, kteří díky krizovým opatřením ztratili možnost realizovat naplánovaný program, formou přímé finanční podpory a do budoucna i daňových úlev (např. snížení DPH u prodeje vstupenek na kulturní akce). Další legislativní kroky vlády v této oblasti budeme sledovat.

Celý text „Lex voucher pro kulturu“ naleznete zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář