Blog

Koronarada 28 - Jaké jsou možnosti příspěvků na nájem pro podnikatele?

V dnešní koronaradě se opětovně zaměříme na problematiku nájmů, tentokrát nájmů prostorů sloužících k podnikání a nejnovějšího vývoje v této oblasti. Dvěma hlavními možnostmi, které stát podnikatelům-nájemcům zasaženým krizí v důsledku šíření epidemie koronaviru poskytuje, je příspěvek na nájemné a možnost odkladu placení nájemného.

Prvním opatřením, kterým hodlá vláda pomoct podnikatelům pomoct, je takzvaný program na podporu nájmů. Na základě tohoto programu by stát podnikatelům-nájemcům zaplatil 50 % nájemného. Pronajímatel by pak platil 30 % z ceny nájmu formou slevy a zbylých 20 % nájemného by platil samotný nájemce.

Podmínkou pro využití tohoto státního příspěvku je proto dohoda nájemce s pronajímatelem na snížení nájemného o 30 %. Součástí žádosti o tento příspěvek pak bude nájemní smlouva včetně dodatku k ní, ve kterém bude zakotven závazek pronajímatele poskytnout výše uvedenou 30procentní slevu z ceny nájmu. Podpora by měla platit od 1. dubna až do 30. června, a to i přesto, že provozovny podnikatelů se otevřou nejpozději 25. května. Vláda nicméně zřejmě správně očekává, že tržby podnikatelů se na předchozí hodnoty budou vracet jen pozvolna.

O tomto příspěvku jednala vláda na své schůzi dne 4. května, v rámci které pověřila ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy, Karla Havlíčka, aby do jednoho týdne program vypracoval. To, jakou bude mít program na podporu nájmů finální podobu, bude tedy známo v průběhu příštího týdne.

Druhé opatření na pomoc podnikatelům, které pro úplnost uvádíme, plyne ze zákona č. 210/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na nájemce prostor sloužících k podnikání, který nabyl účinnosti 24. dubna. Jde o možnost odložení platby nájemného v případech, kdy byl podnikatel-nájemce zasažen omezeními plynoucími z mimořádných opatření vlády. Podmínkou pro tento odklad placení nájemného je tedy opět logicky prokázání znemožnění nebo značné omezení podnikatelské činnosti v důsledku vládních opatření. Typickým příkladem je povinné uzavření provozovny.

Možnost odložení placení nájemného se vztahuje na období od 12. března, kdy byl vládou vyhlášen nouzový stav, do 30. června, přičemž dlužné nájemné je nájemce povinen doplatit do konce letošního roku. Pokud nebude dlužné nájemné do 31.12.2020 uhrazeno, má pronajímatel právo nájem vypovědět s výpovědní dobou 5 dnů.

Ochrana nájemce dle zákona č. 210/2020 Sb. není nicméně bezbřehá a zákon počítá i s případy, kdy by vedla až k neúnosnému zatížení pronajímatele. Z tohoto důvodu bylo v zákonu ponecháno právo pronajímatele požadovat zrušení nájmu v případě, kdy po pronajímateli nelze spravedlivě požadovat, aby omezení ve stanoveném rozsahu snášel. Vzhledem k absenci podrobnější důvodové zprávy k tomuto zákonu můžeme nicméně pouze polemizovat o tom, na jaké situace toto ustanovení přesně míří. Úplný text zákona naleznete zde.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář