Blog

Koronarada 15 - Jestli dát výpověď, tak dnes. Zítra už si zaměstnavatel připlatí.

Pojďme si to přiznat. Cestovní ruch je v krizi a ač si to nikdo nepřeje, i přes podporu státu jistě dojde na propouštění. Někteří podnikatelé si při nulových zakázkách nemohou jednoduše zaměstnance dovolit. Jestli chce zaměstnavatel dát výpověď z pracovního poměru, měl by tak učinit dnes. Zítra se mu to o měsíc prodraží.

Zaměstnavatel se buď může se zaměstnancem na pracovní smlouvu dohodnout na ukončení pracovního poměru, nebo může dát zaměstnanci ze zákonného důvodu výpověď. Důvodem výpovědi z pracovního poměru kvůli nedostatku zakázek či zavření provozu v důsledku koronaviru je § 52 písm. c) zákoníku práce – nadbytečnost zaměstnance.

Proč je významné, jestli bude výpověď zaměstnanci doručena dnes posledního března nebo zítra prvního dubna? Doručením posledního dne v měsíci, tedy dnes, začíná výpovědní doba běžet první den následujícího kalendářního měsíce, tedy zítra. Výpovědní doba je nejméně dvouměsíční. Pracovní poměr tak skončí ke konci května. Doručením výpovědi zítra začne výpovědní doba běžet až od začátku dalšího měsíce, tedy od začátku května a při dvouměsíční výpovědní době skončí třicátého června. Zaměstnavatel si tak připlatí jeden měsíc navíc. Pozor však na povinnost informovat Úřad práce o záměru hromadně propouštět. Pokud by na to zaměstnavatel zapomněl, skončí pracovní poměr zaměstnance nejdříve 30 dnů po informování Úřadu práce.

Aby výpovědní doba skončila na konci května, musí být dnes výpověď doručená zaměstnanci, a to do vlastních rukou. Je třeba výpověď doručit, nestačí ji pouze odeslat. Zaměstnavatel může výpověď doručit osobně, a to na pracovišti, v bytě zaměstnance nebo kdekoli, kde bude zaměstnanec zastižen. Pro případ, že zaměstnanec odmítne výpověď převzít, je lepší mít alespoň jednoho svědka, který potvrdí odmítnutí převzetí.

Výpovědní dobou však finanční povinnosti zaměstnavatele nekončí. Zaměstnavatel nesmí zapomenout na to, že zaměstnanci, který byl propuštěn pro nadbytečnost náleží odstupné, a to ve výši nejméně:
- jednonásobku průměrného měsíčního výdělku, pokud u zaměstnavatele pracoval méně než jeden rok;
- dvojnásobku průměrného měsíčního výdělku, pokud u zaměstnavatele pracoval jeden až dva roky a
- trojnásobku průměrného měsíčního výdělku, pokud u zaměstnavatele pracoval alespoň dva roky.

Ukončování dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti je jednodušší a levnější. Zaměstnancům pracujícím na DPP či DPČ nemá zaměstnavatel povinnost přidělovat práci a předem rozvrhovat výkon práce do pracovní doby. Pokud zaměstnanec nepracuje, resp. není mu přidělována práce, nemá ani nárok na odměnu z ní. Oproti hlavnímu pracovnímu poměru lze vypovědět DPP nebo DPČ z jakéhokoliv důvodu nebo i bez důvodu. Výpovědní doba je mnohem kratší, trvá pouze 15 dnů. Není třeba dávat si pozor na konec měsíce, výpovědní doba začíná běžet den následující po doručení. I DPP a DPČ lze ukončit dohodou.

Zítra se můžete těšit na aprílovou koronaradu. Nechte se překvapit :-).

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář