Blog

Klient cestovní kanceláře se může domáhat paušální náhrady škody po letecké společnosti, i když je let součástí zájezdu

Když letí cestující na dovolenou s cestovní kanceláří, má smlouvu o zájezdu s cestovní kanceláří, a naopak nemá uzavřenu smlouvu s leteckou společností. Člověk by se tedy mohl pozastavit nad tím, zda má takový klient právo na náhradu škody podle nařízení č. 261/2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů.

Soudní dvůr Evropské unie ve svém nedávném rozsudku, dne 26. 3. 2020, C-215/18 Primera Air Scandinavia potvrdil, že neexistence smlouvy s dopravcem zákazníkovi nebrání domáhat se po letecké společnosti paušální náhrady škody způsobené například zpožděním letu.
Podle Soudního dvora je rozhodující, že dopravce uskutečnil daný let v zastoupení cestovní kanceláře, se kterou je cestující ve smluvním vztahu.

Soudní dvůr se dále zabýval otázkou soudní příslušnosti k podání žaloby proti letecké společnosti. Žalobu na náhradu škody proti letecké společnosti může poškozený cestující podat u soudu v místě odletu nebo v místě příletu. V obou těchto místech se totiž realizuje přeprava. Na žalobu se ale nepoužijí zvláštní pravidla pro určení příslušnosti ve věcech spotřebitelských smluv. To znamená, že cestující nemůže žalovat u soudu státu příslušného podle jeho bydliště, pokud zde také nezačíná nebo nekončí jeho let. Problematické by tak mohly být lety občanů České republiky realizované z Vídně nebo z Frankfurtu. V takovém případě by cestujícímu pomohlo už jedině to, že půjde o leteckou společnost se sídlem v České republice. Pokud by ovšem občan ČR letěl například se zmíněnou dánskou Primera Air Scandinavia z Frankfurtu do Keflavíku na Islandu, nezbylo by mu, než žalovat leteckou společnost v zahraničí.

Rozhodnutí je zajímavé pro Českou republiku, protože případ na pozadí se týká právě české občanky, která podala žalobu proti letecké společnosti Primera Air Scandinavia u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář