Blog

Farmaceutické právo

Ve dnech 12. - 14. března organizovala naše advokátní kancelář odborný seminář o farmaceutickém právu.

Seminář byl organizován ve spolupráci s Českou advokátní komorou v rámci mezinárodní organizace AIJA. Do paláce Dunaj, kde konference probíhala, dorazilo přes 50 účastníků z dvaceti zemí. Témata, zabývající se léčivy a souvisejícími právními problémy, byla rozdělena do šesti pracovních bloků, které proběhly během pátku a soboty.

První blok se dotýkal různých aspektů zákonů o léčivech. Přehled problémů z pohledu praxe, které musí farmaceutické společnosti řešit, představil Pavol Mazan ze společnosti Wyeth. Následovala přednáška o omezeních v reklamě na léčiva a přednášky o právní regulaci užívání lidských tkání a jejich náhražek.

Následující dva bloky se zabývaly právem duševního vlastnictví, a zvláště pak patentovou ochranou. Sune Larsen z Operační skupiny pro šetření ve farmaceutickém odvětví z Evropské komise prezentoval zjištění obsažená v předběžné zprávě sektorového šetření. Mezi akcentované body patřily obavy Komise z pokusů vlastníků patentů prodlužovat délku patentové ochrany nad existující právní rámec. K tomuto tématu se vyjadřovali i další přednášející, kteří nastínili možnosti, které dovoluje právní úprava ve státech EU, ve Spojených státech a na Středním východě. Dalšími otázkami diskutovanými v této části byly právní úpravy prodeje a distribuce léčiv. Posluchače zaujaly v těchto blocích také otázky paralelního prodeje a prodeje léčiv přes internet.

Čtvrtý, tedy poslední páteční blok, pokrýval témata hospodářské soutěže. Otázky kritiky sektorového šetření Komise z pohledu soutěžního práva se ukázaly být mnohem složitější, než se čekalo, neboť předběžná zpráva Komise se soutěžním právem zabývá jen velmi okrajově.

Přednášející se zabývali judikaturou Evropského soudního dvora s dopadem na paralelní prodej. V této části nechyběly ani přehledy nedávných akvizic ve farmaceutickém průmyslu.

V sobotu ráno pokračovala konference aktuálními problémy v zemích střední a východní Evropy. Mezi přednášejícími z České republiky nechyběli advokát a farmaceut Vladimír Bíba a právník Ondřej Dostál. Ti se zaměřili zejména na určování cen a způsoby úhrady léčiv v regionu. Přednáška Michaly Blažkové z Občanského sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty navodila zajímavou diskusi o křehkém vztahu mezi farmaceutickým průmyslem aorganizacemi pacientů.

V posledním bloku se účastníci zabývali občanskoprávní a trestní odpovědností v jednotlivých zemích, které mohou vznikat při produkci, prodeji nebo předepisování léčiv. Účastníci při této příležitosti živě diskutovali o dovoleném rozsahu poskytování nejrůznějších pozorností pro lékaře, od firemních propisek po pozvání na semináře konané v exotických destinacích.

Závěrem se účastníci spontánně shodli, že v rámci AIJA vytvoří stabilní mezinárodní pracovní skupinu právníků z celého světa, kteří se zabývají farmaceutickým právem. S ohledem na globální dosah farmaceutického průmyslu se to jeví jako logická reakce právníků, kteří chtějí poskytovat kvalitní poradenství v této oblasti.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář