Blog

Evropský platební rozkaz

Nový evropský právní nástroj zjednoduší a urychlí vymáhání pohledávek v jiném členském státě ES.

Dne 12. prosince 2008 nabude účinnosti nařízení ES kterým se zavádí řízení o evropském platebním rozkazu. Jeho účelem je zjednodušit a urychlit řízení v občanských a obchodních věcech, které se týkají nesporných peněžních nároků.

Možnost využít volného pohybu evropských platebních rozkazů je volitelným prostředkem pro žalobce; ten může i nadále využít prostředků vnitrostátního práva. Řízení bude písemné a mělo by se v co největší míře zakládat na využití formulářů, které jsou přílohou nařízení. Pokud žalobce splní všechny náležitosti návrhu, měl by soud vydat evropský platební rozkaz do 30 dnů.

Žalovaný bude oprávněn podat odpor rovněž ve lhůtě 30 dnů. Podání odporu ve lhůtě bude mít za následek ukončení řízení na evropské úrovni a převedení řízení do národního režimu, pokud žalobce výslovně neuvede, že v takovém případě chce, aby bylo řízení skončeno. Pokud odpor nebyl podán, soud původu neprodleně prohlásí evropský platební rozkaz za vykonatelný. Ve výjimečných případech může žalovaný požádat o přezkum.

Evropský platební rozkaz, který se stal vykonatelným v jednom členském státě, je uznáván a vykonáván automaticky i v ostatních členských státech ES bez možnosti napadnout jeho uznání. Výkon se řídí právem státu výkonu za týchž podmínek jako výkon rozhodnutí vydaného v tomto státě.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář