Blog

Důležité změny pro družstva podle zákona o obchodních korporacích

Neomezitelnost převodu a přechodu družstevního podílu, péče řádného hospodáře a další

Spolu se změnami práva obchodních společností došlo rekodifikací soukromého práva k 1. 1. 2014 ke změnám v oblasti bytových družstev, která se nově komplexně řídí zákonem o obchodních korporacích, a to včetně úpravy nájmu družstevního bytu.

Za nejpozitivnější novinku, kterou ocení nejeden člen bytového družstva, lze považovat výslovnou neomezitelnost převodu a přechodu družstevního podílu a všech práv a povinností s družstevním podílem souvisejícím. To v praxi znamená, že chcete-li koupit družstevní byt a bydlet v něm, nemusíte mít strach, že po převodu členského podílu s vámi družstvo z jakéhokoliv důvodu neuzavře nájemní smlouvu, neboť zákon výslovně říká, že s převodem družstevního podílu dochází i k převodu nájmu družstevního bytu. A podobně v případě smrti družstevníka zákon zakazuje jakákoliv omezení přechodu družstevního podílu na dědice.

Další ze změn, kterou je třeba si uvědomit zejména při výkonu funkce člena orgánu družstva, je povinnost členů orgánů jednat s péčí řádného hospodáře, včetně zákonem stanovených sankcí v případě porušení této povinnosti.

Více informací si můžete přečíst v článku našeho právníka Michaela Kolihy na: http://www.epravo.cz/top/clanky/bytova-druzstva-ve-svetle-zakona-o-obchodnich-korporacich-94263.html

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář