Blog

Zjednodušení pro živnostníky a Czech POINT

Pravděpodobně od 1. 7. 2008 nabude účinnosti novela živnostenského zákona, která má výrazně zjednodušit získání živnostenského oprávnění a omezuje nutnost osobního styku podnikatele s úřady na minimum.

Podnikatelé jistě uvítají možnost podat potřebné dokumenty na jakémkoliv živnostenském úřadě bez ohledu na jejich bydliště či sídlo. Podání bude možné učinit i prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy, tzv. Czech POINT. Podnikatel bude mít nadále povinnost oznamovat živnostenskému úřadu pouze ty skutečnosti, které živnostenský úřad nemůže získat z veřejných registrů.

Při získání živnostenského oprávnění či jeho změnách živnostenský úřad sám rozešle výpis z registru příslušným institucím (správci daně, správě sociálního zabezpečení, pojišťovně atd.) a ušetří tak podnikatelům dnes nutné byrokratické kolečko.

Živnostenské oprávnění se bude nadále prokazovat pouze výpisem z živnostenského rejstříku, na kterém budou uvedena všechna živnostenská oprávnění, která podnikatel má. I s ohledem na tuto změnu pozbyl smysl institut živnosti prováděné průmyslovým způsobem a byl zrušen.

Převratnou novinkou je zavedení pouze jediné volné živnosti. K jejímu získání budoucímu podnikateli stačí pouze splnit všeobecné podmínky pro získání živnostenského oprávnění a oznámit obor, ve kterém hodlá podnikat.

Byl snížen počet živností, u kterých se vyžaduje odborná způsobilost, a v řadě případů už není potřeba praxe. Tím se usnadňuje vstup nových, zejm. mladých, podnikatelů na trh.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář