Blog

Smluvní pokuty za nevrácené modemy jsou protiústavní, řekl Ústavní soud

Požaduje po Vás poskytovatel elektronických komunikačních služeb úhradu smluvní pokuty za to, že jste nevrátili modem? Ústavní soud na konci roku rozhodl, že tento postup je za určitých podmínek protiústavní.

Podle Ústavního soudu ujednání o smluvní pokutě zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek. Poskytovatel služeb si sice s Vámi může smluvní pokutu sjednat, ale musí tak učinit přímo ve smlouvě, na kterou jste umístili svůj podpis.

Jinak musí zcela jednoznačně prokázat, že Vás s touto povinností seznámil. Odkaz na všeobecné obchodní podmínky, které visí někde na webu, tím důkazem není. V opačném případě je v rozporu s principem ochrany spotřebitele, aby po Vás zaplacení smluvní pokuty poskytovatel požadoval. Závěry Ústavního soudu mají přirozeně širší dosah a vztahují se nejen na poskytovatele elektronických komunikačních služeb a jejich všeobecné obchodní podmínky. Pro více informací doporučujeme k přečtení přímo příslušný nález Ústavního soudu sp. zn. I.ÚS 3512/11 ze dne 11. 11. 2013.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář