Blog

Evropská společnost (societas europea) v ČR

Dne 16. 5. 2007 byla do obchodního rejstříku zapsána první "česká" evropská společnost. Hlavní výhodou této formy společnosti je možnost přemisťovat její sídlo v rámci Evropské unie.

Evropská společnost neboli Societas Europea (SE) je evropskou kapitálovou společností, která se podobá naší akciové společnosti. Upsaný základní kapitál musí činit nejméně 120 000 EUR.

Nejběžnějším způsobem vzniku evropské společnosti je fúze akciových společností, přičemž aspoň dvě z nich mají sídlo v jiném členském státě Evropské unie.

Vedle akciových společností mohou i jiné právnické osoby ze dvou různých států založit evropskou společnost buď jako holdingovou nebo založit dceřinou evropskou společnost upsáním jejích akcií. Další možností je přeměna akciové společnosti na evropskou, pokud má dva roky dceřinou společnost v jiném členském státě.

Hlavní výhodou je možnost přenést sídlo evropské společnosti v rámci Evropské unie. To je výhodné zejména z daňových důvodů. Evropskou společnost je ale možné přeměnit i zpět na akciovou ve státě, kde její aktuální sídlo. Proto tuto právní formu využít pro přesunutí sídla akciové společnosti z jednoho členského státu do druhého. Určitou výhodou je samozřejmě také prestiž evropské společnosti napříč celou Evropskou unií.

Stewards, paní Eva

Nikdo pro mě zatím tolik neudělal.

CK Livingstone

Opětovně děkuji za cenné rady. Lépe se mi dýchá, když vím, na koho se obrátit.

Jitka Popelková, jednatelka

Anders Thorsen Advokatanpartsselskab

Spolupráce pro mě byla velkým potěšením.

Anders Thorsen, partner, advokát

Kontaktní formulář